Dobrodošli u rubriku u kojoj možete potražiti savet savetnice za dojenje.

Postavite pitanje našoj online savetnici za dojenje!

dojenje.roditelj.org

Baby Boom nastavlja kampanju promovisanja dojenja u Srbiji. Jedna od Savetnica za dojenje iz "Udruženja Roditelj" pomoći će svojim savetima sve mame koje doje ili koje spremaju da doje i za one koje ima problema sa dojenjem. Jedna od bitnih aktivnosti Udruženja od osnivanja do danas je i kontinuirano pružanje saveta roditeljima. Naši volonteri - mame savetnice su prošle dva modula obuke, stručni i savetodavni, postavši time savetnice za dojenje u Srbiji.

Udruženje Roditelj ohrabruje mame i pruža pomoć oko dojenja i veruje da je dojenje najbolje za bebu i mamu.

Ovde možete postaviti svoja pitanja, a naša ljubazna savetnica će Vam odgovoriti što pre je moguće.

Pitanja mogu da postavljaju samo registrovani korisnici. Molimo vas da se prijavite ili registrujete nalog.

Pitajte savetnicu za dojenje (10)

četvrtak, 26 mart 2015 22:26

MajaMia

Poštovana gospođo, porodila sam se 31.12.2014. moja kćer je bila teška 3580g, 53 cm duga, na otpustu iz bolnice je bila teška 3500g. Po dolasku kući, dobila je fiziolosku žuticu koja je trajala od 03. - 10.01. kada je na mjerenju kod kuće, digitalnom vagom za bebe imala 3300g, i u periodu od 10.01.-20.01. nije ni dobila ni izgubila na težini. Isključivo je dojena bez ograničenja, prvo iz jedne dojke do kraja, tj. dok je ne pusti sama, potom ponudim drugu, i dojenje opet počinjemo na onoj dojci na kojem je završila predhodno hranjenje, dojke nakon podoja mekane. Dajemo joj Enterokind za grcice, dnevno ima u prosjeku 4 - 5 mokrih pelena i 3 stolice, čija boja varira od senfaste do graskasto - zeleno žute. Ona je inače mirna, ne plače nakon podoja. Zbunjuje me stagnacija u težini, da li imate savjet šta da radimo, sjutra idemo na kontrolu kod pedijatra. Hvala unaprijed Srdačan pozdrav,Maja

- Poštovana, vage nekad nisu kalibrisane kako treba i nisu iste variranje težine merene bebe mogu da razlikuju i do više stotine grama. Koliko puta dojite bebu dnevno? Pokazatelj 4 mokre pelene dnevno znači da beba ne dobija dovoljno mleka. Da li vam mokra jednokratna pelena znači da sipate 1-2 kašike vode u pelenu? Prvo obratite pažnju tj. proverite da li beba pravilno obuhvata dojku. Ukoliko dete ima veći deo donje areole u ustima i usne su izvrnute prema spolja i vidite kako se brada pomera i čujete kako dete guta, onda je to u redu. Dojite dete na zahtev. Deca koja na početku imaju fiziološku žuticu su više uspavana i njih treba buditi da bi sisala što češće, u prvih 3 meseca ne treba da prođe više od 3 sata od početka jednog do početka drugog podoja.

četvrtak, 26 mart 2015 22:21

Sandra

Poštovana, kako da pripremim uvučene bradavice za dojenje? Hvala unapred na odgovoru

- Postoji više „tehnika“ prevazilaženja ovog problema. Bez obzira koju tehniku praktikujete ono što je od najveće važnosti je da stavljate bebu na dojke da sisa. Bebina usta su idealna „spravica“ za izvlačenje bradavica.

Pre podoja možete probajte neku od ovih metoda:

Upotrebite pumpicu za izmlazanje mleka ili špric koja će pomoći da se bradavica izvuče.

http://dojenje.roditelj.org/2013/06/30/jednostavnajeftina-vakuum-pumpica-za-izvlacenje-bradavica/

Palcem i kažiprstom pokušajte da izvučete bradavicu.

Prislonite na bradavicu nešto hladno ali samo na kratko.

Koristite silikonski šeširić.

Dok držite dojku rukom, lagano pritisnite palcem i kažiprstom tkivo dojke u „dubinu“ dojke ka grudnom košu tek toliko da bradavica lakše izađe.

Ovo su samo neki od načina kako možete da pomognete sebi da pravilno postavite bebu na dojku. Koji god metod da koristite nemojte da odustajete od dojenja jer bebina usta najbolje izvlače bradavicu i posle nekog vremena bradavica će se naviknuti na ovaj položaj izvučenosti.

četvrtak, 26 mart 2015 22:17

Beba

Poštovana, šta raditi ako dojke po završetku dojenja ostanu tvrde?

- Poštovana, ukoliko je beba sisala samo jednu dojku za vreme podoja, a druga je ostala prepunjena izmlazajte iz druge dojke tek toliko da popusti pritisak. To mleko možete da stavite u sterilne bočice i da sačuvate u zamrzivaču.

Ovde imate kako da sačuvate mleko. http://dojenje.roditelj.org/category/dojenje-od-a-do-s/mamine-nedoumice/cuvanje-tj-skladistenje-izmuzenog-mleka/

četvrtak, 26 mart 2015 22:12

Lola

Kako mogu znati da moje dete dobija dovoljno mleka?

- Poštovana, morate da pratite vašu bebu. Da bi znali da li vaša beba dovoljno dobija mleka pratite mokre i ukakane jednokratne pelene.

Mokra pelena je jednokratna pelena u koju sipate 1-2 kašike vode.

Ukoliko imate 6-8 mokrih pelena dnevno i jednu do 3 stolice vaša beba dobija dovoljno mleka.

Ukoliko nije tako treba utvrditi u čemu je problem, da li u položaju, da li vaše dete aktivno sisa i još niz mogućih situacija, za rešavanje problema, a skoro svaki je rešiv moramo da imamo više informacija, i uvek možete da nam se obratite ukoliko dođe do nekog problema.

http://dojenje.roditelj.org/wp-content/uploads/2013/11/tabela-dojenje_final5.jpg

 

četvrtak, 26 mart 2015 22:03

fgytf

Dojim bebu već tri meseca i još uvek me bole bradavice. I to u početku je baš jak bol, a kasnije se smanji ili prestane. Menjala sam položaj, ali nije do toga. Uvučene su mi bradavice pa je dojim na veštačke. Bez njih mi pucaju bradavice. Da li znate u čemu je problem?

- Poštovana, dešava se da su nekim ženama osetljivije bradavice. Da li dete pravilno sisa? Moguće je da beba ne uhvati lepo dojku pa vam pravi ragade. Kada beba obuhvati dojku donja usna bebe je izvrnuta ka spolja, i skoro da dodiruje bradu, a može je i dodirivati. Mama može sama korigovati ovaj položaj tako što ce nežno malim prstom još malo izvrnuti donju usnu bebe na dole, jezik bebe se pomalo vidi iznad donje usne, usta bebe su jako otvorena, i ugao usana koji obično oblikuje slovo v sada je gotovo u pravoj liniji. Beba treba da u ustima ima više donjeg dela areole, nego gornjeg. Uvučene bradavice možete izvući malo pumpicom ili špricom pre podoja. Vežbajte postavljanje bebe na dojku, prekinite podoj i više puta dok je ne uhvati pravilno, jer kad dete vuče samo bradavicu pravi ragade stvara bol, i ne dobija dovoljno mleka samim tim i manje napreduje.

 Ovde možete videti kako napraviti špric za izvlačenje bradavica.

http://dojenje.roditelj.org/2013/06/30/jednostavnajeftina-vakuum-pumpica-za-izvlacenje-bradavica/

četvrtak, 26 mart 2015 22:01

Kokica

Poštovana, po savetu lekara, izbacila sam svojoj jednomesečnoj bebi noćni podoj. Da li to može predstavljati problem bebi?

- Poštovana, u prvih šest nedelja života novorođenče treba imati 8-12 podoja dnevno da bi se pravilno razvijalo. Ako je vaša beba zdrava, stara preko šest nedelja i dobiva dovoljno na težini nema potrebe buditi je za noćne podoje, osim ako vi ne osećate veliku napetost u dojkama. Često dojenje osigurava potrebnu stimulaciju za kvalitetnu ishranu bebe. U tom slučaju se preporučuje povećati broj dnevnih podoja. Dojite dete na zahtev.

ponedeljak, 17 novembar 2014 00:00

Dasha

Koji je krajnji rok odnosno dana za uspostavljanje laktacije nakon porođaja?

 - Kolostrum je prisutan još u trudnoci, Vi i prvog dana možete da dojite bebu jer bebin želudac je veličine malog klikera i vaše telo proizvodi dovoljno kolostruma da nahrani bebu to je veoma mala količina 3-5ml. Veoma je bitno dojiti u tim prvim danima jer kolostrum sadrži najbitnije za bebu.Trećeg dana posle porođaja kreće mleko. Rok za uspostavljanje laktacije je oko dve nedelje, pod uslovom da je beba uvek pored majke, i sisa na zahtev, ili ako su odvojene, da se majka redovno izmlazava na dva sata. Redovni obroci hrane i dosta vode, odmora i lezanja uz bebu.

ponedeljak, 17 novembar 2014 00:00

Bebac medeni

Poštovana,prestala sam sa dojenjem pre mesec dana. Posle dve nedelje mleka više nije bilo u dojkama, ali sad kad stisnem izađe malo prozirne tečnosti. Da li treba da se zabrinem? Hvala.

 - Nemate potrebe da se brinete to je sasvim normalno u mlečnim kanalima ostaje mala količina mleka nakon prestanka dojenja.

ponedeljak, 17 novembar 2014 00:00

Silvijica

Poštovana,šta se preporučuje za stimulaciju lučenja mleka,osim izmlazavanja,da li preporučujete čajeve ili neke napitke? Hvala, Pozdrav.

 - Veoma je bitno da redovno dojite tj. na zahtev i da vaše dete aktivno sisa, tako se najbolje povećava količina mleka, čajeve možete piti ako vam prijaju, nije dokazano da neki podstiče lučenje mleka. Najbitnije je da imate redovne i pravilne obroke.

ponedeljak, 17 novembar 2014 00:00

Aleks

Poštovana,interesuje me koliko dugo posle potpunog prestanka dojenja,mleko još uvek može da se javi u dojkama?

 - Poštovana, mleko može da bude prisutno mesecima nakon prestanka, ali veoma mala količina kap, dve mogu da se iscede. Naravno ne bi trebalo iz radoznalosti cediti i dirati.

Prijavljivanje/Registracija