Magareći kašalj - veliki kašalj - pertusis

  • 57.jpg

Uzrok nastanka

Bolest uzokuje gram negativna bakterija Bordetella pertussis. Izvor bolesti je isključivo bolesnik koji je zarazan 2-4 nedelje od početka bolesti. Bolest je tipična kapljična infekcija, ulazna vrata su sluzokože respiratornog trakta. Obolevaju najčešće predškolska deca od 1-5 godina ali i odojčad.

Klinička slika

Nakon inkubacije koja traje 7-14 dana bolest prolazi kroz tri stadijuma:

Kataralni stadijum-karakteriše se suvim neproduktivnim upornim kašljem koji nije praćen temperaturom. Traje prosečno nedelju dana, a zatim kašalj postaje sve intenzivniji, češći noću. Stadijum zacenjivanja-uz nepreoduktivan suv kašalj javlja se paroksizmalni, spazmodičan kašalj, u napadima praćen zacenjivanjem. Kašalj je češći noću, a može biti isprovociran hranjenjem, hladnim vazduhom, uzbuđenjem. Napad traje 1-2 minuta i sastoji se od 3-8 revolucija. Započinje dubokim udahom iza koga sledi isprekidan izdah. Sledeće udisaji su otežani zbog refleksnog spazma larinksa  i glotisa pa se čuje piskav huk čime podseća na kukurikanje ili njakanje magarca (iz tih razloga se u narodu zove magareći kašalj). Na kraju napada bolesnik iskašlje malo staklaste lepljive sluzi, a često usledi i povraćanje. Ovi napadi umaraju dete, ono se obično pridržava za sto, krevet pri kašljanju, lice mu je podbulo, crveno, oči zakrvavljene, suzne, usta otvorena, jezik isplažen (facies pertussica). Nakon napada nastupa refrakterna faza kada se nikakvim dražima ne može izazvati kašalj. Ovaj stadijum traje 2-3 nedelje. Stadijum rekonvalescencije-broj zacenjivanja se smanjuje i skaraćuje, nema povraćanja. Bolesnik se bolje hrani i spava, oporavlja se . Do potpunog izlečenja dolazi kroz 2-3 nedelje ili mesec dana.

Komplikacije

Mogu biti bakterijske u vidu bronhopneumonija, mehaničke zbog povećanih pritisaka intrakranijalno (krvavljenja na konjunktivi, mozgu, uhu, na nos), intraabdominalno (nastajanje kila, prolaps rektuma i anusa), intratorakalno (emfizem pluća, pneumotoraks) i nervne u vidu kome, konvulzija, pareza, paraliza, encefalitisa.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike i toka, laboratorijskih  analiza, radiografije pluća, izolacije uzročnika, seroloških analiza.

Lečenje

Kauzalna terapija se sprovodi antibioticima, tokom 14 dana i simptomatskom terapijom-fenobarbiton, solbutamol, kortikoidi, u posebno teškim slučajevima je indikovana intubacija i veštačka ventilacija. Prevencija infekcije se sprovodi aktivnom vakcinacijom koja je obavezna. 

Izvor: stetoskop.info

Pregleda
1319
Objavljeno