subota, 11 oktobar 2014 00:00

Trudnoća po nedeljama

Objavio
Ocenite ovaj članak
(6 glasova)

Dobrodošli u Babyboom redakciju koja se bavi trudnoćom iz nedelje u nedelju. Morate znati da je svaka trudnoća drugačija i da stope rasta fetusa variraju, tako da eventualne nejasnoće možete utvrditi sa svojim ginekologom.

Jeste li znali da vaša trudnoća službeno počinje prvog dana vaše poslednje menstruacije? Saznajte šta se događa u ovoj , vrlo ranoj, fazi prve nedelje trudnoće sa vama i vašom bebom. 

 

Vaš lekar će izračunati vaš termin porođaja računajući od prvog dana vaše poslednje menstruacije.

 • Prva nedelja trudnoće +

  Trudnoća počinje dve nedelje pre začeća. Prvi dan poslednje menstruacije se računa kao početak trudnoće. Kada sagledate to sa ove distance ispada da ste vi u prvoj nedelji trudnoće u stvari imali menstruaciju, a da do začeća još nije ni došlo.Kada je u pitanju kontrola rađanja , ona ne povećava vaše šanse od neplodnosti, mada može da se dogodi da više vremena prođe do začetka trudnoće kod žena koje koriste kontracepciju, nakon što prestanu sa korišćenjem.Isto tako je čest slučaj da do trudnoće dođe odmah nakon ukidanja kontracepcije. U cilju što zdravije trudnoće možete koristiti prenatalne vitamine , a preporučuje se i konzumiranje soka od narandže zbog unošenja folne kiseline. Ovo je nedelja u kojoj ćete svakako prestati da koristite alkohol, odreknete se eventualnih poroka i vodite zdrav život i zdravu trudnoću.
 • Druga nedelja trudnoće +

  Nikada nije previše rano da bismo krenuli da na pravilan način vodimo računa o trudnoći. Verovatno vas sada najviše muči pitanje kod kog ginekologa treba otići i ko je pravi stručnjak kome ćete poveriti trudnoću i kasnije porođaj. Nemojte da žurite , imate dovoljno vremena da o svemu lepo razmislite i da donesete pravilnu odluku. Postavite sebi nekoliko ključnih pitanja: 1. Da li vam je bitno da vaš ginekolog bude muškarac ili žena? Za neke trudnice pol lekara ima važnu funkciju. 2.Koji tip nege želite? U zavisnosti od toga da li je trudnoća rizična ili ne, dobro je imati lekara u neposrednoj blizini. 3.Da li treba poslušati preporuke prijatelja? Pažljivo saslušajte razloge zbog kojih vam prijatelji daju određene preporuke i na osnovu toga donesite odluku da li vama ti razlozi odgovaraju. Veoma je važno da se ugodno osećate u prisustvu svog ginekologa jer će tako komunikacija tokom trudnoće biti bolja, a samim tim i prijatniji momenat kada beba bude dolazila na svet. Zbog toga se preporučuje da obiđete više potencijalnih lekara , pa da nakon toga odlučiti.
 • Treća nedelja trudnoće +

  Vi ste zaista trudni ! Možete biti sigurni, vreme je da se usredsredite na sebe i svoju bebu koja raste. Za samo 265 dana vi ćete imati bebu dečaka ili devojčicu .Neke znakove rane trudnoće kao što su nadutost , grčevi , osetljive grudi i promene raspoloženja ćete osećati , a uskoro ćete osetiti mnogo više simptoma kao potvrdu da ste trudni! Neke mame još uvek ne osećaju znake trudnoće , ali u svakom slučaju budite sigurni da vaše telo već naporno radi da bi se beba ošećala sigurnom. Glavna dešavanja sada se odigravaju u vašoj materici. Ukoliko osetite neke promene: bol u stomaku , bol u krstima, umor znajte da je vaše telo u jako važnom poslu i nemojte tome davati neki preveliki značaj. Blastocid - majušna loptica sastavljena od nekoliko hiljada ćelija , je sada faza u kojoj se nalazi vaša beba. Blastocid se sada smešta u vašu matericu sa čime se uporedo stvara i amnitička tečnost. Beba već dobija potreban kiseonik i hranu. Test na hCG hormone: već u ovoj nedelji placenta će poizvoditi hormone trudnoće hCG (human chorionic gonadotropin). Test na postojanje ovih hormona potvrdiće vam trudnoću ukoliko još uvek niste sasvim sigurni.
 • Četvrta nedelja trudnoće +

  Tokom četiri nedelje vaše trudnoće (oko pet dana nakon začeća), implantacija se događa. Nakon što embrion , sada se zove blastocista, dolazi do materice tražeći lepo mesto za rast, ispod površine materice stanice se počinju deliti u dve grupe: one koji čine posteljicu i one koji čine bebu. Vaša beba ove nedelje postaje embrion. Ovo je period kad je vaša beba jako osetljiva te je najpodložnija svemu što bi moglo da je spreči ili zaustavi u razvoju. Embrion ima dva sloja: epiblast i hypoblast od kojh će se razviti svi organi i delovi tela. Ćelije placente formiraju mali tunel do unutrašnjosti materice koji će pomoću vaše krvi snabdevati embrion kiseonikom i hranljivim materijama. Čak 50 do 90 posto žena ima neki stepen jutarnje mučnine. Još uvek nije otkriveno šta tačno uzorkuje jutarnje mučnine, ali polemiše se da je glavni razlog velika promena u nivou hormona koja kod tela izaziva takvu reakciju. Savetuje se da izbegavate jake mirise, kao na primer miris belog luka, jako začinjene hrane, parfema, razne hemikalije, miris benzina, aromatičnih sapuna i kupki. Pošto je prosto nemoguće izneći svaki miris koji dodje do našeg nosa , naučnici dolaze na ideju da bi bilo poželjno imati pri ruci vlažne maramice ili neko drugo sredstvo sa blagim mirisom , mirisom limuna ili mente, koje bi smirilo vašu mučninu. Neke trudnice uspešno savladavaju mučnine grickajući keks ili orašaste plodove ujutru.
 • Peta nedelja trudnoće +

  Trudnoća vas može odvesti u svet brige , od površnih, "Hoću li imati strije kao što je moja mama?" na ozbiljnije, "Šta ću učiniti ako moje dete ima problem u razvoju?" Sasvim je normalno imati ovakva pitanja i strahove. Pobačaj je još jedna od briga koje možete imati , ali svakako morate posebno voditi računa o vašoj trudnoći tokom prvog tromesečja, kada se to u najvećem stepenu može dogoditi. Žene koje puše, piju alkohol (prekomerno), ili uzimaju lekove imaju veću verovatnoćut da imaju problema sa svojom trudnoćom , uključujući i pobačaj. Osim očekivanog faktora rizika, žena može imati i infekcije pa s toga treba posebno povesti računa o tome.Aktivnosti kao što su rad, vežbanje i seks neće povećati rizik od pobačaja. Ukoliko imate obilna krvarenja , jaku bol u donjem delu ledja ili pojačan iscedak iz vagine , odmah se obratite svom ginekologu. U petoj nedelji trudnoće , beba počinje da se formira u "C" oblik, sa počecima glave na vrhu. Na delu embriona od koga će postati leđa, formira se nervna cev, iz koje će nastati mozak i kičmena moždina. Vaša beba je veličine semena susama, samo 1,5 do 3 mm.
 • Šesta nedelja trudnoće +

  Početkom ove nedelje obično lekar zatraži da date urin na analizu. Zbog mogućeg rizika po zdravlje i razvitak deteta proverava se i rad bubrega, kao i mogućnost infekcija mokraćnih kanala. Mokraća takođe otkriva, mogućnost trudničkog dijabetesa, ako je količina šećera iznad proseka . Uzorak krvi će takodje otkloniti sumnje kao što je mogućnost anemije , polno prenosivih bolesti kao što je sifilis, hepatitis B, HIV, gonoreja. Svako od navedenih stanja mogu biti štetni za vaše nerođeno dete. Takodje radićete proveru Rh faktora vaše krvi. U ovom periodu ultrazvuk je još uvek vaginalni, jer je beba jos uvek jako mala i teško ju je videti. Stomak vam je postao osetljiviji , kao i grudi. Bebi se formiraju glava i mozak. Na glavi se naziru rupice iz kojih će se razviti uši, kao i zadebljanja koja će postati oči. Beba ima telo, osnovu mozga . Počinje da se formira vilica i kičma. Veličina bebe je 4 - 5 mm . Na UZ pregledu možete videti otkucaje srca.
 • Sedma nedelja trudnoće +

  Vaša 7. nedelja trudnoće je vrlo slična prethodnoj. Ukoliko spadate u onih 70% žena koje imaju jutarnje mučnine, očekujte da će se one blago pojačavati u ovom periodu. Želja za hranom, za određenim ukusima se takođe posebno pojačava. Iako naučnici ne znaju zašto trudnice žude za određenom hranom, poznato je da žene imaju neke zajedničke omiljene ukuse. So, kiseli krastavci, čips , limun... Vaša beba je sada veličine maline - oko 11-13 mm Srce bebe podeljeno je na levu i desnu komoru. Razvili su se primarni disajni putevi. U glavici se već razvijajaju leva i desna hemisfera mozga. Razvijaju se nozdrve, uši, gušterača i bronhije, kao i očna sočiva. Beba ima tanku i providnu kožu na kojoj su vidljive vene. Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.
 • Osma nedelja trudnoće +

  Ove nedelje cete osetiti kako se vase raymere polako menjaju. Struk postaje siri, a stomak oteceniji. Materica je velicine pomorandze. Svakodnevno verovatno osecate promene koje vam donosi trudnoca. Mucnina moze biti konstantan problem, kao i nadutost stomaka. Bubuljice su takodje problem koji mozete imati zbog pojacanog rada hormona , ali svi problemi ce nestati nakon prvog trimestra.Nemojte biti zabrinuti za komentare okoline, kada budete objavili da ste u drugom stanju, sve ce biti opustenije. Svaka zena na razlicit nacin dozivljava ovo posebno stanje. Ima onih koje cekaju da prodje ceo prvi trimestar da bi saopstile radosnu vest, a sa druge strane i onih koje u jednoj ruci drze test, a u drugoj mobilni telefon kako bi odmah javile svojim prijateljima ili porodici. Ponekad je za trudnicu zaista tesko da pronadje nacin i odredi pravi trenutak kada bi trebalo da objavi da je u drugom stanju. Skoro svaka trudnica u prvom tromesecju ima potrebu za odredjenom vrstom hrane. Osecaj nadutosti moze u vama podstaknuti potrebu da ramislite o kupovini garderobe koja je udobnija i veceg konfekcijskog broja. Hormoni u trudnoci mogu kod vas stvoriti osecaj pospanosti i neocekivanog umora.U telu je sada kolicina krvi veca i zbog intenzivnijeg rada srca brze se zamarate.To je takodje i razlog zbog cega cete imati cescu potrebu da piskite. U ovom periodu vasa beba polako dobija formirano lice , oci nosic , usta vec se naziru. Srce, mozak, pluća, bubrezi, jetra i creva su vec formirani. Srce vase bebe kuca duplo brze nego vase. Na UZ se mogu videti mali pokreti glave i tela. Beba je velika oko 14 mm.
 • Deveta nedelja trudnoće +

  Ovo je nedelja kada vasi hormoni pocinju da luduju i izazivaju mnostvo promena. Pocev od jutarnjih mucnina, konstantnog premora , do promena raspolozenja , a svemu tome uzrok su hormoni. U ovom periodu cesto se javlja gorusia i otezano varenje , zato je potrebno pametno jesti i poceti sa pracenjem kilaze. Belezite svaki napredak kilaze i nemojte jesti grickalice, slatkise ili testa u prevelikim dozama jer je neki opsti prosek koliko mozete da se ugojite izmedju 12 i 15 kilograma. Napravite sebi cef i organizujte svoje vreme tako da se sto vise odmarate i opustate, mozete poceti sa prenatalnom jogom ili plivanjem koje ce sigurno umiriti stres. Koristite tople kupke, razgovarajte sa svojim suprugom o svojim strahovima, setajte sa prijateljima. Beba dobija prstice na rukama i nogama, razvijaju se kosti. Jos uvek nije moguce videti da li je decak ili devojcica, ali spoljni polni organi pocinju da se naziru. Vaša beba je sada velicine masline.
 • Deseta nedelja trudnoće +

  Sve promene u organizmu mogu kod vas probuditi osecaj da ste postali nekakav cudak svoje vrste. Ne brinite, to je sve normalno! Vežba, puno vode i dobra ishrana mogu pomoći u borbi sa napornim hormonima. Da niste mozda neraspolozeni? Divljanje hormona moze zaista biti grozno i doneti nagle promene raspolozenja , pa samim tim luckasto ponasanje tipicno za trudnice. Umorni ste? Nekoliko faktora utice na osecaj premora. Kod nekih zena je to povecana kolicina progeterona koji ima dejstvo poput sedativa. Pored toga , vase srce pumpa vise krvi kako bi beba imala vise hranljivih materija za svoj razvoj, te se tako lakse i zamarate. Ne zaboravite da se sto vise odmarate, da se opustate, ranije odlazite na spavanje, jer vase telo sada radi jako tezak i odgovoran posao. U vama raste drugo ljudsko bice.U ovom periodu se mozete posavetovati o prenatalnoj dijagnostici sa vasim lekarom i utvrditi da li zelite da uradite sve analize koje su moguce i koje od testova zelite da ukljucite. Vaše tijelo se priprema za porodjaj od samog početka. Hormon relaxin se luci i pomaze u fazi istezanja vasih ligamenata i misica. Vazno je da je telo dovoljno fleksibilno kako beba raste , da bi joj bilo udobno. Vasa beba sada ima lik pravog coveka. Većina velikih zglobova joj je razvijena: laktovi, ramena, kolena, zglobovi na rukama i nogama. Beba pliva unutar materice i na UZ mozete videti njene pokrete. Dužina bebe sada je oko 30 mm , težina 5 grama. Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.
 • Jedanaesta nedelja trudnoće +

  Ovo je dobro vreme da razmislite o načinima za održavanje zdrave ishrane i vežbbicama za trudnicu, kao o rutini tokom trudnoće. Skoro pa ste zavrsili sa prvim tromesecjem trudnoce. Iako ste i dalje umorni , imate mučninu s vremena na vreme, nacin na koji vase telo funkcionise je sada u punom cvetu. Vaš dotok krvi je povećan kako bi kiseonik i hranjive materije lakse dolazile do vase bebe. Stomak vam vidno raste, ali ne brinite, debljanje je i deo zabave svake trudnoce. To ne znaci da bi trebalo da sebi uskratite zdravu hranu zarad duple doze sladoleda ili cokolade, jer ce vam kilogrami lakse nestati ako se hranite zdravim namirnicama. Imacete bolji osecaj jer se hranite zdravo, pa tako hranljive materije dolaze do bebe. Uprkos staroj izreci „ jedem za dvoje “, ne bi trebalo povećavati unos kalorija dvostruko. Prosečna žena, zdrava i odrasla , troši između 1.800 do 2.200 kalorija dnevno. Možete povećati broj kalorija za 300, što ćete postići uvođenjem dodatne šolje mleka, peciva ili nekog nemasnog sira. Proteini: Ova veoma važna hranljiva materija stavra takozvane blokove za tkiva. Kod vase bebe podstiče rast mišića , a kod vas protein gradi tkiva dojke. Ima ga u mesu, piletini i mleku! Kalcijum: Jake kosti stvara kalcijum. Vašoj bebi ce trebati dosta kalcijuma za izgradnju kostiju, ali i vama kao dodatna potpora organizmu. Dodaj te svojoj ishrani više sira, mleka i kalcijumom obogaćenih sokova , a moze i malo sladoleda, samo bez preterivanja. Gvožđe: Znamo da je prokrvljenost kod vas u ovom periodu pojačana. Gvožđe je materija koja utiče na jačinu krvi. Odaberite hranu bogatu gvožđem kao što su crveno meso, jaja, pasulj i zeleno povrće. Folna kiselina: Nalazi se u narandži, zelenom povrću, pasulju. Folna kiselina sprečava mogućnost ozbiljnih deformiteta bebe. Nemojte zaboraviti da jutro počnete čašom soka od pomorandže. Trudnoća nije vrijeme za dijetu. Umesto brige o kilogramima , pobrinite se o vrsti namirnica koje unosite kroz obroke. Ove nedelje polako se završava razvoj svih glavnih organa kod vase bebe. Formiraju se jajnici kod devojčica i testisi kod dečaka a razvijaju se i spoljni polni organi.Glava je još uvek nesrazmerno velika. Dužina bebe od temena do kraja kičme je oko 50 mm, a težina 10 grama.
 • Dvanaesta nedelja trudnoće +

  Ako ste imali težak period (sa svim onim što donosi neraspoloženje, umor, mučnina , česti odlasi u kupatilo), onda možete odahnuti jer sledi period u kome ćete, bar na neko vreme, zaboraviti ove neprijatne faktore i sada zaista uživati u svojoj trudnoći. U ovo doba materica se pomera na gore i ka napred zapravo počinje da izlazi iz male karlice i više ne pritiska bešiku. Međutim nije redak slučaj, da vas gnjave česte vrtoglavice i glavobolje jer je povećan protok krvi. Bolovi u leđima su takođe česti i zato nosite udobne cipele , čučnite ravnih leđa kada nešto želite da dohvatite i sedite samo u udobnim stolicama sa naslonom. Prema starom običaju period od 100 dana „trudničkog staža“ je dovoljan da bismo svima saopštili divnu vest , jer je tada zvanično prosao prvi, rizični period u kom je pobačaj najčešći. Trudnički snovi su još jedna zanimljiva pojava jer su uglavnom prepuni mašte , ali u njima vi takođe doživljavate one aktivnosti koje ne možete fizički u vašem stanju . Možete se zabaviti tumačenjem snova, tako što ćete voditi dnevnik , a u našem „Prenatalnom sanovniku“ pronaći ćete odgovore. Jeste li razmišljali o polu vašeg deteta? Ukoliko još uvek niste sigurni da želite da saznate pol pre rođenja, ili vam lekar na UZ pregledu to ne može sa sigurnošću reći, možete se zabaviti „Kineskim lunarnim kalendarom začeća“ na našoj stranici i proveriti da li ćete roditi dečaka ili devojčicu. Ako ste pak jedna od zaposlenih mama, onda već verovatno sebi postavljate pitanje kada treba i na koji način sopštiti vesti kolektivu i rukovodiocu. Neki opšti savet je ipak sačekati početak drugog trimestra , jer je tada već prošao najveći rizik od spontanog pobačaja. Vaša beba je u ovoj nedelji potpuno formirana, ima sve organe, mišiće, udove i kosti. Vidi se kičma, ručice i nožice. Beba sada ima lep profil jer je glavica okruglija. Plodove vode je sve više jer bebini bubrezi počinju da stvaraju i izlučuju mokraću. Hipofiza počinje da stvara hormone. Dužina bebe, od temena do kraja kičme je oko 60 mm, a težina je 15 grama. Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.
 • Trinaesta nedelja trudnoće +

  Dobrodošli u drugi trimestar. Ovo je početak jednog lakšeg perioda jer mučnine nestaju i sada napokon možete da uživate u svojoj trudnoći. Sada je pravo vreme da saopštite radosne vesti bližnjima, ako do sada to niste učinili. Pratite svoju trudnoću redovnim odlascima ginekologu. Bićete srećni zbog toga što je mučnina iza vas, ali nju bi sada moga da zameni osećaj gladi, gorušica ili nadutost stomaka. Vaše grudi prošle su kroz fazu naglog rasta , pa tako s vremena na vreme možete videti kako curka mleko iz vaših bradavica , zapravo kolostrum ili ti prvo majčino mleko, kao priprema za dojenje bebe. Dok su neki neprijatni simptomi tudnoće iza vas , neki su ostali , kao što je osećaj umora i čest boravak u toaletu. Beba je sada veća i pritiska vam bešiku zbog čega imate stalno utisak da vam se piški. Trinaesta nedelja predstavlja prekretnicu za vašu bebu. Razvojno gledano, ona nije više embrion nego fetus. Njeno lice sve više liči na pravu bebu jer se oči približavaju a uši se pomeraju na predviđena mesta. Glava polako počinje sporije da raste dok telo raste brže i odnos postaje srazmerniji. Kada se beba rodi, glava joj je oko ¼ dužine celog tela. Jetra počinje da luči žuč a pankreas da proizvodi insulin. Dužina bebe od temena do kraja kičme je 75 mm, težina oko 30 grama. Vaša beba je veličine kokošjeg jajeta.
 • Četrnaesta nedelja trudnoće +

  Imate mogućnost da u narednim nedeljama uradite nekoliko prenatalnih testova. Jeste li razgovarali o tome sa svojim lekarom? Dva koja bi vam mogla biti ponuđena su Triple i Double test, i Amniocenteza. Ovaj jednostavan krvni test meri količinu tri hemikalije u majčinoj krvi: alfa-fetoprotein (AFP) , hormone estriol i (hCG). Test se izvodi između 15. i 18. nedelje. Ovaj test ne otkriva ni jednu specifičnu anomaliju , već meri nivo štetnosti određenih hemikalija koje mogu indicirati rizik. Postoji i double test koji meri dve vrednosti, što znači da pokazuje rezultate s manjom tačnošću. Amniocenteza je transabdominalna punkcija plodove vode. Izvodi se pod kontrolom ultrazvuka i služi za otkrivanje naslednih i stečenih hromosomskih i drugih anomalija. Vaš opšti utisak ove nedelje je konstantan umor, čest odlazak u toalet i blagi bolovi u stomaku jer se mišići tegle. Možete primetiti sve češću gorušicu zbog toga što beba zauzima sve više mesta i pritiska vam želudac. Takodđe možete dobiti zatvor, jer hormoni opuštaju mišiće creva te ona rade sporije. Linija koja spaja stidnu kost i pupak postaje tamnija zbog delovanja hormona i nestaće posle trudnoće. Već je krajnje vreme da promenite stil oblačenja i da svoju novu odeću uklopite u sopstveni ukus. Šta su to osnovne stvari koje treba imati u ormaru otkrivamo samo za vas: -Džins za trudnice je fantastican izbor svake buduće mame. Postoji veliki broj modela sa pojasom za trudnice koji je napravljen od mekanog i rastegljivog materijala. -T-majice u nekoliko boja su odličan izbor uz trudničke farmerice i uvek ćete se u takvoj kombinaciji osećati lepo i komotno. -Crne helanke su obavezne, bez obzira da li ste zaposleni ili ne, uvek ih možete nositi i u kombinaciji sa nekom tunikom. -Bela košuljica je takođe lep komad odeće za trudnicu i daće vam poseban izgled u kombinaciji sa farmericama. Ona će u vašim ramenima verovatno biti u istom broju kao i pre trudnoće, ali bi model mogao da bude drapiran, da vam ne bi stezao stomačić. U 14. nedeji beba je prilično aktivna , ali njene pokrete jos uvek ne možete osetiti jer je mala. Fetusne dlačice rastu po celom telu od kojih će se formirati kasnije kosa i obrve. One takođe imaju značajnu funkciju u razvoju kože. On može štucanje također, iako je njegov pluća su ispunjena tekućinom, a ne zrak. Beba pliva u plodovoj vodi, čime se amortizuju pokreti majke. U ovom trenutku, koristeći Doppler možete čuti malene otkucaje srca,oni se sve jasnije čuju na UZ i dvostruko su brži nego kod odraslih, oko 160/min. Dužina bebe od temena do karlice je 80 - 85 mm, a težina 50 grama. Beba je veličine limuna.
 • Petnaesta nedelja trudnoće +

  U 15. nedelji trudnoće, maternica je na pola puta između stidne kosti i pupka. Može se dogoditi da sada osetite „probne“ kontrakcije, koje telo doživljava poput pripreme za veliki događaj. Ukoliko imate više od pet po satu, ako imaju konstantan tempo ili ako su u pratnji intenzivnih grčeva , nazovite lekara. Vaši unutrašnji organi menjaju pozicije kako bi napravili mesta za bebu. To znači da nećete moći da jedete velike obroke, ali umesto toga mora ćete jesti češće po malo. Vaš protok krvi je povećan zbog veće potrebe bebe za hranljivim materijama, ali samim tim i odlasci u toalet. Možda su neke mame primetile zadržavanje vode, odnosno oticanje. Možda ste sami sebi nepodnošljivi ponekad , čini vam se trapavi, dezorijentisani? Većina mama se u ovom periodu tako oseća. Svoje pokrete usporite a obuću prilagodite da vam pre svega bude udobno i da biste se osećali stabilnijom. Još jedan faktor koji utiče na vaše nezadovoljstvo je zadržavanje tečnosti u organizmu. Zamislite samo koliko nam je teže da nešto uhvatimo kada imamo rukavice na rukama, tako ćemo napraviti najbolje poređenje prstiju pre trudnoće i sada kada su nam otečeni. Umor je još jedan od faktora, jer: „Nismo baš svoji kada smo umorni“ , to će priznati i pripadnici jačeg pola. Međutim, ovo su trenuci kada će vam se možda dogoditi nešto najlepše u trudnoći, osetićete pokrete bebe.U 15. nedelji beba može da ispruži nogu i savije u kolenu. Ove nedelje beba je odprilike veličine male jabuke ili narandže. Njene kosti jačaju i nastavljaju sa rastom, zato vam je potrebna dodatna doza kalcijuma. Dok ona već ima izged bebe, njena koža je jo uvek veoma tanka i kroz nju se proziru vene, a na koži počinju da rastu lanugo malje, tanke dlake. Na redovnom pregledu vaš ginekolog će vam meriti „visinu fundusa materice“ . Na taj način se vrši praćenje, da li i koliko beba napreduje.
 • Šesnaesta nedelja trudnoće +

  Narednih nedelja počećete da osećate pokrete vaše bebe. U početku ćete osetiti samo blago lepršanje u stomaku ali ne dugo potom i štucanje bebice. Kako beba bude više dobijala na kilaži tako ćete vi sve više osecćati bol u krstima. Vaše grudi mogu postati otečenije i bolnije jer se spremaju za proizvodnju mleka. Kako hormoni i dalje rade u interesu vaše bebe, moguće je da ćete imati glavobolju, vrtoglavicu, pa čak i promene raspoloženja. Nema boljeg vremena za planiranje putovanja nego oko 16 . nedelje trudnoće. Sada se osjećate bolje , onako kako niste dugo vremena . Ovaj period se može nazvati: „Zbogom mučnino, zdravo nemirna bebo“. Vaša trudnoća je u punom sjaju , a vaš stomačić zaobljen. Ako planirate putovanje u bilo kom trenutku u trudnoći, sada je najbolje vreme. U prvom tromesečju se ne savetuje putovanje zbog povećanog rizika od pobačaja. Svakako pre putovanja konsultujte svog ginekologa i poesite njegov broj telefona sa sobom kako biste mogli da ga pozovete u svakom momentu. Ukoliko vam se dogodi da krvarite iz nosa, nemojte brinuti, trudnici je volumen krvi pojačan za 40-50%, što utiče na nivo estrogena koji dovodi do oticanja sluznice nosa. Svakako uvek imajte na umu da ste u drugom stanju i da nećte moći sebi da postavite naporan tempo jer ne želite da dodje do prevremenog porodjaja. Uživajte u šetnjama i spa centrima, opuštajući se. Trudnoća nije vrijeme za avanturistička putovanja. Budite sigurni da pijete dovoljno vode i pravite česte pauze za korišćenje toaleta jer u suprotnom može doći do infekcije mokraćnih kanala. Bebini bubrezi stvaraju urin koji zatim prolazi kroz pupčanu vrpcu. U stomaku se izlučuje žuč , iako se ona oslanja na vas za sve hranljive materije. Razvojem mišića lica , sada je bebi omogućeno da otvori i zatvori usta, a možda vam čak pokloni osmeh ili dva. Ona sada čak i počinje da trepće. Samo napred , sada možete utvrditi pol vaše bebe. Ovaj tjedan, vaše dijete je oko 4,5 cm dug (kruna na stražnji dio), a teži oko 3 unci. Dječji je o veličini avokado. Porazgovarajte sa lekarom o mogućnosti „biohemijskog skrining testa” – koji obuhvata određivanje nivoa alfa feto proteina (AFP), slobodnog estriola (uE3) i beta HCG. Koje su njegove dobre a koje loše strane, ali i šta je to dijagnostički test – amniocenteza, sa svojim dobrim i lošim stranama.
 • Sedamnaesta nedelja trudnoće +

  Svaki put kada odlazite na redovne preglede , dobro je proveriti količinu šećera u krvi radi prevencije gestacijskog dijabetesa. Kada je količina šećera u krvi pod kontrolom (kroz ishranu, a ponekad i lekove), žene mogu imati normalnu trudnoću i normalne, zdrave bebe.Svakonevno , vaše telo se menja iznutra i spolja . Zbog istezanja kože možete imati male muke sa svrabom u predelu grudi i stomaka. Vaš želudac ima sve manje mesta i zbog toga ponekad dovodi do gorušice , probavnih smetnji i nadutosti. Možda ćete baš u ovom periodu primetiti promene raspoloženja kao proizvod hormona trudnoće koji se poigravaju sa vašim emocijama. Nemojte se uplašiti ako vam desni krvare , jer se to događa zbog velike prokrvljenosti organizma i pod uticajem hormona.Možete očekivati ​​da dobijete 25 do 35 kg tokom trudnoće. Veliki deo težine je od dodatnih tečnosti (kao što su krv), tkiva (vaše grudi), i naravno, kilaža vaše bebe. Ukoliko se pravilno hranite , unosite hranljive materije verovatno ćete biti u stanju da veliki deo svoje trudničke kilaže izgubite brzo nakon porođaja. Međutim ima žena kojima su potrebne godine da bi vratile nekadašnju liniju. Tamna linija se formira od pupka ka vaginalnom području i nakon porođaja će nestati. Vaše telo sada zadržava vodu kako bi osigurao potrebne količine tečnosti za vašu bebu, zbog toga dolazi do oticanja. Pijte tečnost i čuvajte svoje noge, tako što ćete češće odmarati.Tokom trudnoće može doći i do pigmentacije kože u vidu pojačanih pega ili mladeža ili čak fleka po licu , ali nakon sto se porodite koža će se vratiti na staro. Vaša beba je navikla na zvukove iz materice, na jake otkucaje srca, proticanje krvi kroz vene i vaš želudac koji gunđa. Sada može raspoznati zvukove i izvan materice, kao što je boja vašeg glasa i muziku. Vi ste verovatno nestrpljivi da saznate kog je pola beba. Tehničar na ultrazvuku će možda biti u stanju da to proceni 16 ili 17 nedelje trudnoće međutim, između 18 i 26 nedelje je najbolje. Ipak budite spremni, bebe ne sarađuju baš uvek. Mnogo puta nisu u optimalnom položaju za vidljivost genitalija. Tokom jednog od ovih prenatalnih ultrazvčnih pregleda, vaš lekar će meriti glavu bebe, dužinu bedrene kosti - femura, stomak ,količinu amnionske tečnosti , u nadi da će usput videti i pol bebe. Ovo su sve prioriteti prilikom redovnog ultrazvuka , a odlazak na ultrazvuk isključivo radi utvrđivanja pola nije preporučljiv. Još uvek nije poznato kakav uticaj ima velika izloženost ulatrazvuku zato je treba svesti na najmanju moguću meru. Šta se meri tokom UZ pregleda pogledajte na sledećem spisku: Mere lobanje BPD – razmak između dve temene kosti (biparijetalni dijametar) OFD – razmak između potiljka i čela (okcipitofrontalni dijametar) HC – obim glavice Mere mozga Va – širina prednjeg roga bočne moždane komore Vp – širina zadnjeg roga bočne moždane komore Hem – širina hemisfere (polovine mozga) TCD – širina malog mozga (transcerebelarni dijametar) CM – širina dela iza malog mozga (cisterna magna) Mere lica IOD – razmak izmedju očnih duplji (interorbitalni dijametar) NK – dužina nosne kosti Mere vrata NN – debljina vrata (nuhalni nabor) Mere tela AC – obim struka (abdominalna cirkumferencija) FL – dužina bedrene kosti (femura) HL – dužina nadlaktice (humerusa) Iako se pokazala velika preciznost u određivanju pola putem UZ pregleda, amniocentezom su rezultati ipak tačniji. Da li ćete znati pol ili ne zavisi od vas i vašeg partnera, ali ponekad i od vaše bebe , odnosno njenog položaja u stomaku. Sada je vaša trudnoća već vidljiva i za one kojima to niste lično saopštili.
 • Osamnaesta nedelja trudnoće +

  Da li ste znali da su neka istraživanja pokazala da čak 60% budućih očeva ima neki od simptoma trudnoće? Tate doživljavaju mučnine, promene raspoloženja, dobijaju na težini, pa čak i neku hranu favorizuju, baš poput trudnice. Do sada ste se već upoznali sa udarcima svoje bebe. Uzbuđenje koje svaki put krene kada osetite njene pokrete pomaže vam da zaboravite mučninu koja je sada već uveliko iza vas. Stomačić raste, pa ćete verovatno imati osećaj svraba, a mozda ugledate i po koju striju. Quad test / triple screen: Vrlo je važno da zapamtite šta je funkcija ovog testa pre nego što ga uradite. Screening testovi ne uzimaju u obzir samo rezultate krvi, oni vrše analizu više činilaca (godine života, etnička pripadnost, rezultati ispitivanja krvi, itd. ) te na osnovu toga rade procenu rizika u trudnoći . Ovi testovi ne dijagnostikuju problem, oni mogu biti samo signal da treba obaviti još neka ispitivanja tokom trudnoće. Test se obavlja uzimanjem uzorka krvi od majke koji ide na analizu i potpuno je bezopasan po zdravlje vaše bebe. Nuhalna translucenca, odnosno merenje vratnog nabora ploda je ultrazvučni prikaz supkutane nakupine tečnosti iza fetalnog vrata u u prvom trimestru trudnoće. Koristi se termin “translucenca”, bez obzira da li je promena ograničena samo na predeo vrata ili je zahvaćen ceo fetus. Incidenca hromozomopatija i drugih anomalija vezana je za debljinu a ne za izgled nuhalne translucence. Tokom drugog trimestra, translucenca uglavnom nestaje, ili se redje pretvara u ili nuhalni edem ili cistični higrom. To je novi metod kojim se dijagnostikuje Daunov sindrom veoma jednostavan, brz i lak i imaju ga sve laboratorije širom sveta jer ne zahteva skupu opremu i softvere. Cistična fibroza: je bolest koja se nasleđuje autozomno recesivno. To je jedna od najšešćih genetskih bolesti belaca. Karakteriše se promenama na plućima i pankreasu gde se stvara gusti, mukozni sekret koji može dovesti do zapušenja bronhiola i pankreasnih kanala, što dovodi do čestih zapaljenja i insuficijencije ova dva organa. Uzrok cistične fibroze je tačkasta mutacija na 7.hromozomu. Posledica ove mutacije je defekt na proteinu koji reguliše transport jona hlora kroz ćelijsku membranu. Nalazi se u membrani epitelnih stanica žlezda,koje se nalaze u bronhijalnim kanalima, od sinusa do pluća, u gušterači, crevima, žučnim kanalima, koži i semenim kanalićima. Zbog ovog defekta je sekret koji produkuju pomenute žlezde jako gust, lepljiv, dovodi do zapušenja izvodnih kanala i uzrokuje ostećenja tkiva.A znojne žlezde produkuju sekret-znoj, koji je vrlo bogat jonima hlora, jer se hlor ne resorbuje zbog defekta hloridnih kanala. Takođe , biće testiran i vaš partner. Etnička pripadnost na temelju krvi: određene genetske bolesti imaju tendenciju da se pojavljuju u određenim nacionalnostima. Amniocenteza/ punkcija plodove vode : je test kojim se uzima plodova voda iz materice, koja se šalje na laboratorijske analize radi određivanja kariotipa bebe, odnosno broja i izgleda hromozoma. Ovaj test se preporučuje od strane lekara, nakon abnormalnih rezultata tripl testa, zbog brige od specifičnog genetičkog poremećaja. Amniocentezom se mogu otkriti stotine genetskih poremećaja, ali postoje nekoliko uobičajenih koji se stalno dijagnostikuju. To su Daunov sindrom, koji predstavlja poremećaj hromozoma, Edvardov sindrom kao i trizomija 18-og hormona. Defekti neuralne cevi kao što je to spina bifida ili anencefalija takođe se mogu dijagnostikovati. Ovim testom se može odrediti da li majka ili beba imaju negativan Rh ili rezus faktor u krvi. U slučaju carskog reza, amniocenteza se koristi da odredi da li su pluća bebe dovoljno razvijena za takav poduhvat. Dok amniocenteza može odrediti genetske ili neke druge poremećaje, ipak ima i neka ograničenja. Ne može pokazati ako postoji bilo koji defekat nepca ili deformaciju lica. Biopsija korionskih resica: primarni cilj biopsije korionskih resica je određivanje kariotipa i prepoznavanje hromosomskih anomalija u vrlo ranoj fazi trudnoće, kako bi roditelji imali dovoljno vremena da se emocionalno pripreme za rođenje oštećenog deteta ili prekid trudnoće. Korionske resice su prstoliki izdanci posteljičnog tkiva koji su genetski identični fetusu, a razvijaju se veoma rano u trudnoći, tako da je njihova analiza moguća prije analize plodove vode. U ovoj nedelji vaša beba dobija na zrelosti. U stanju je da čuje zvukove vašeg srca ali i vaš glas. Može imati reakciju na određene zvukove , a vi ćete njene pokrete svakako osetiti . U ovom trenutku je njena veličina još uvek mala tako da ima dosta mesta za mrdanje. Sada smo dostigli veličinu grejpa.
 • Devetnaesta nedelja trudnoće +

  Sa Lanugo maljama, na bebinoj koži sada se stvara voštani zaštitni sloj nazvan vernix caseosa – bela sirasta smesa koja štiti bebinu kožu od vodenog okruženja. Zamislite samo kako bi vaša koža izgledala ako biste sedeli u vodi devet meseci! Posteljica i dalje raste i hrani bebu. U bebinom mozgu se formiraju specijalizirana područja za miris, ukus, sluh, vid i dodir. Verovatno primećujete neke promene na vašoj koži. Hormoni su odgovorni za te promene i nestaće nakon porođaja. Ove promene se popularno zovu "Trudnička maska" – jer se stiče utisak zamrljanog tena čela, obraza, brade. Jesu li vam dlanovi crveni? Ništa ne brinite to je od dodatnog estrogena. Svrab je takođe jedan od čestih problema u drudnoći jer se koža širi i morate je negovati intenzivnije. Ne možete sprečiti pojavljivanje strija ali barem ćete se rešiti neptijatnosti kao što je svrab ili suva koža koja se peruta, uz pomoć mleka ili ulja za telo. Pomoćiće vam i unos dosta tečnosti, naročito vode, kao i zdrave hrane. Napomena: Svaka beba se razvija malo drugačije - čak i u materici. Mislite da ste ogromni? Tek ćete postati veliki u nedeljama koje dolaze. Osetiće te povrememeno mrdanje bebe , naročito nakon aktivnog dana kada se smirite i sednete da odmorite. Ligamenti koji daju potporu vašoj materici se istežu i pripremaju za veću težinu koja dolazi. Ublažite bol mišića nežnom masažom. Ligamente zagrejte toplim jastučićima i nežnom masažom budućeg tate. Jeste li razmišljali o imenu za svoju bebu? Do sada ste verovatno otkrili pol svog deteta pa možete razmisliti i o imenu, a i ako niste , svako možete odabrati jedno muško i jedno žensko ime. Kako zvuči ime kada ga izgovorite na glas može biti glavni faktor u smislu odlučivanja prilikom odabira.Da li je melodično? Grubo? Da li ide sa prezimenom? Jedinstvenost i neobično ime je prednost koja će vaše dete izdvojiti iz mora drugih.
 • Dvadeseta nedelja trudnoće +

  Sada smo na pola puta trudnoće. Kosa počinje da raste. Ako je vaša beba devojčica , njena materica počinje da se razvija. Vaša materica sada naleže na pupak. Verovatno ste osetili da vam je pupak nežniji i osetljiviji nego ranije, a to je zbog pritiska koji materica vrši na njega. Tamna linija izmedju pupka i stidne kosti sada pojačana, ali nakon porodjaja će nestati. Možda ćete imati osip ispod grudi, u pazušnom delu ili između nogu. Vaša temperatura tela je veća od uobičajene , te se s toga možete više znojiti. Zbog uticaja hormona vaše vene su mekše kako bi se omogućilo dodatni protok krvi. To znači da biste mogli dobiti proširene vene ili čak hemoroide. Da biste ublažili bolove u krstima , održavajte dobro držanje. Koristite stolice sa naslonom , izbegavajte predugo stajanje , spavajte sa malim jastukom ispod stomaka kada ležite na stranu. Beba postaje sve jača a samim tim i njeni pokreti koje sve više osećate. Tokom poslednje četiri nedelje, beba je narasla veoma mnogo, sada je učetvorostručila svoju težinu. Dovoljno je velika da bi trebao često da imate osećaj lepršavosti u stomaku. U stvari, po pokretima ćete biti u mogućnosti da procenite da li je beba budna ili spava. Vaša beba je dužine 20 do 26 cm i teška 285-300 grama. Vaša beba je počela da vežba disanje, iako su njena pluća još uvek nezrela da bi disala,ona unose dovoljno kiseonika kako bi se spremila za život van materice. Bebine uši su potpuno funkcionalni sada i ona uživa u zvucima materice. Svi organi i strukture tela vaše bebe se formiraju i beba sada ulazi u razdoblje klasičnog rasta. Kako beba i materica rastu, neke mame mogu imati malo problema s disanjem. Možda ćete duboko uzdisati jer su vaša pluća već dosta pritisnuta drugim organima u cilju što većeg komfora za bebu. Iako to nije ozbiljna komplikacija, to može da bude neugodno. Ako ste imali nepravilan menstrualni ciklus ili niste sigurni kada ste imali poslednju menstruaciju , ultrazvuk u ovoj nedelji može dati prilično tačnu procenu zrelosti bebe i trudnoće.
 • Dvadeset i prva nedelja trudnoće +

  Težina bebe u ovoj nedelji je oko 350gr,dok je dužina oko 26cm. Ona je sve pokretljivija,nemirnija,tako da nećete osećati lepršavost u stomaku kao u prethodnim nedeljama,već prave udarce!Obično su aktivne kada je mama neaktivna-odnosno kada ležite i opušteni ste,beba tada ne miruje!Sada ona vodi glavnu reč! Do povećanja težine će progresivno doći u narednim nedeljama,sada je bitno da se formiraju centri za ukus na jeziku,počinje rast obrva i trepavica-dok su oči i dalje poluzatvorene. Ukoliko ste mama devojčice,znajte da se sada počinje da se formira njena vagina. Trudnoća je već vidljiva u ovom periodu,struk se gubi,stomak raste.Moguće su pojave akni i bubuljuca,te treba biti oprezan sa upotrebom kozmetičkih preparata-nežni sapuni i losioni,kreme bez ulja i blaga šminka su preporuke za ovaj period. Vaša težina se povećava,te su moguće pojave pojačanog znojenja(zbog tereta),takođe može doći i do pojave proširenih kapilara i vena-preporučuju se čarape za trudnice sa steznicima,spavanje na levom boku,odmaranje,protezanje nogu. Nikako nemojte sedeti prekrštenih nogu ili stajati dugo!!! Odmarajte se,šetajte,budite sa dragim ljudima i opustite se! Sada imate dovoljno vremena za sebe-iskoristite ga na prvi način!
 • Dvadeset i druga nedelja trudnoće +

  U ovoj nedelji najbitnija promena u razvoju vaše bebe je razlikovanje budnog stanja i sna! Beba je sada dugačka oko 28cm,a teška oko 420gr i sve više liči na malo novorođenče. Njen mozak se razvija,kapci,usta,obrve,zubići u desnima! Beba sada može da dodirne svoje lice,oči su formirane,ali boja zenica nije jasna. Celo bebino telo je prekriveno finim,sitnim dlačicama(lanugo),a bore koje postoje će biti popunjene. U ovoj nedelji formira se i pankreas koji ima važnu ulogu u proizvodnji hormona. Promene na vašem telu su sve uočljivije,stomak raste,te je moguća pojava strija! Ne postoji preparat koji dokazano štiti od pojave istih,ali budite dosledne i koristite ga redovno! Strije se mogu pojaviti na stomaku,bedrima,kukovima,zadnjici,grudima.Mogu biti tamno roze ili čak braon boje u zavisnosti od boje kože. Moguća je pojava anemije-karakteristčne za period trudnoće,te će vam lekar ukoliko je potrebno prepisati tablete gvožđa. Jedite crveno meso,žitarice,soju,spanačgrožđe,pijte ceđene sokove... Iskoristite slobodno vreme za planiranje i opremanje dečije sobe. Listajte časopise,planirajte,osmislite kutak svojoj bebi!
 • Dvadeset i treća nedelja trudnoće +

  Koža bebe nije više prozirna,već crvenkasta(stvara se pigment). Ona sada ima oko 28cm i teška je oko 450gr.Krvne žile se formiraju u plućima i pripremaju ih za disanje. Beba počinje da razlikuje zvuke iz materice i iz spoljašnjeg sveta! Mamin i tatin glas može da prepozna,ali i Vaše pokrete!Zato zaplešite,obradujte bebu! Pričajte joj ,pevušite,mazite stomak,čitajte joj...razvijajte emocionalnu vezu još dok je u stomaku. Vaše telo je dobilo oko 7 kg u ovom periodu.Hormoni dovode do promena u organizmu,te je moguće krvarenje iz nosa ili zapušenje nosa,oticanje nogu,pojava otoka(edema). Vitamin c možete uzeti uz konsultaciju sa ginekologom protiv zapušenja nosa ili curenja. Što se nogu tiče,nemojte ograničavati unos tečnosti ako imate oticanje nogu nikako! Menjajte položaj nogu,ispružite ih,ne držite prekrštene,protežite se,spavajte i lezite na levi bok. Možete nositi i čarape namenjene trudnicama,podižite noge dok ležite na višu podlogu-sve bi to trebalo da smanji zadržavanje vode u organizmu. Sva ta voda će izaći iz tela nakon porođaja. Preterano oticanje nogu zove se preeklampsija-može izazvati ozbiljno stanje,te se obatite lekaru. Koristite mlake kupke za vaša otečena stopala.
 • Dvadeset i četvrta nedelja trudnoće +

  Beba je porasla i dobila na gramaži,sada ima oko 540 gr i dugačka je oko 30 cm. Mršava je,ali će dobijati na kilaži u narednim nedeljama. Mozak se brzo razvija u ovom periodu,telo počinje da stvara bela krvna zrnca protiv infekcija. Pluća se razvijaju sve više,tako da se vide cevčice koje prihvataju i izbacaju vazduh,kao i krvni sudovi za prenos kiseonika do svih delova tela. Stvara se tenzid-supstanca u ćelijama pluća koja pomaže bebi po rođenju da diše. Vreme je da kožu zaštitite od pucanja,t.j.pojave strija!Mažite se i negujte svakodnevno,kako posle porođaja ne biste imali tragove trudnoće na svojoj koži. Estrogen se sada pojačano luči i moguća je pojava svraba(trudnički pruritis)-jetra propušta u krv bilirubin koji izaziva svrab. Moguća je pojava dijabetesa(gestacijski dijabetes),specifičnog za trudnoću između 24.i 28.nedelje,te treba kontrolisati nivo šećera u krvi. Povišen šećer u krvi može izazvati otežan vaginalni porođaj,koji se može završiti carskim rezom,te budite obazrive. Još uvek imate dovoljno vremena za sebe,ali i za bebu. Razmišljajte o budućem imenu,napravite spisak adekvatnih imena,sakupljajte stvari i fotografije vezane za trudnoću,anegdote,svoje impresije-značiće vam sve to kada se porodite i beba odraste.
 • Dvadeset i peta nedelja trudnoće +

  Beba raste i razvija se,tako da je duga oko 34 cm i teška između 600 i 700 grama. U ovoj nedelji beba dobija svoj jedinstveni otisak na prstu (stvaraju se linije),boja i tekstura njene kose se mogu razaznati. Formira se i centralni nervni sistem,i već u ovom periodu se formira sklonost ka korišćenju desne ili leve ruke. Beba sada već ima svoje navike-ritam budnosti ili spavanja,aktivnog i mirovanja,može da drži svoja stopala. Vaša kosa je sada sjajna i buja!Opadanje je završeno i neće se povratiti sve do perioda posle porođaja. Zbog rasta materice i pritiska na creva moguće su gorušice i mučnine. Zabranjena je masna,pžena hrana,ležanje na leđima posle obroka. Treba jesti više puta u toku dana,manje obroke. Zbog uvećanja materice moguće su pojave grčeva u stomaku,ali i nogama. Treba uzimati kalijum i kalcijum,kako biste ih ublažili. Banane, grejpfrut, pomorandže, sušeno voće, pečurke i riba bogati su kalijumom. Prenošenjem celokupne težine na nogu koja boli ili povlačenjem nožnih prstiju prema kolenu učinićete da grčevi prestanu. Ukoliko i dalje vežbate prekinite ukoliko se zamarate,osećate vrtoglavicu,zamor,bol,nedostatak daha. Pijte dosta vode i opustite se. U ovom periodu je dobro proveriti da li ste anemični(analiza gvožđa u krvi),možete početi sa časovima psihofizičke pripreme za porođaj-prijaće vam druženje sa drugim trudnicama i značajna edukacija oko porođaja i nege bebe nakon rođenja.
 • Dvadeset i šesta nedelja trudnoće +

  Beba raste i razvija se,sada je teška oko 700 do 800gr,a dugačka oko 35 cm!Mršava je,ali dobija na težini.Može da čuje,oseća pokrete-zato pričajte stalno svojoj bebi i pevajte joj!!! Dolazi do promena kod očiju-kapci se sada otvaraju-podižu,te beba može da vidi.Rastu trepavice i obrve,mrežnjača se fomira. Razvoj pluća se nastavlja,te sada beba udiše male količine plodove vode,koja je neophodna za adekvatan razvoj pluća. Kod dečaka-bebe,sada se testisi spuštaju u mošnice. Vaše telo se sve više menja,stomak je sve veći,dodali ste od 8 do 10 kg,imate bolove u leđima zbog opterećenja.Materica je sve veća,hormonske promene izazivaju slabljenje tetiva i zglobova. Priuštite sebi tople(blage)kupke,šetanje i odmor. Nemojte previše stajati,sedeti,raditi naporene poslove ili podizati bilo šta teško!Odmorite kad god možete,opustite se i obratite pažnju na pojavu otoka-ruku,lica,nogu!Mogu biti malo uočljive,ali ako su veće mogu ukazivati na preeklamsiju! To je ozbiljno stanje koje zahteva hitan odlazak lekaru i dalje analize! Preeklamsiju karakteriše povećanje belančevina u mokraći i povišen krvni pritisak! Obično se javlja posle 37.nedelje,ali i pre.Glavobolje,promene u vidu,otoci,povraćanje mogu biti simptomi ovog stanja. Naša preporuka za ovaj period je edukacija o dojenju.Saznajte iz časopisa,knjiga,preko neta,savetovališta za trudnice sve o dojenju ukoliko ste po prvi put mama. Pripremite se na ovaj veoma bitan čin spajanja sa vašom bebom nakon rođenja.
 • Dvadeset i sedma nedelja trudnoće +

  Beba je u ovoj nedelji dostigla težinu od oko 900 grama!Dugačka je 36-37 cm,buckasta je i oblija. Aktivnost koju stalno ponavlja i voli je sisanje palca!To je njena vežba za razvoj mišića lica i vilice. Mozak bebe je sve aktivniji,otvara i zatvara oči,spava i budi se u pravilnim intervalima. Beba u 27.nedelji ima dovoljno razvijena pluća da, ukoliko se rodi,pod specifičnim uslovima(u inkubatoru)preživi! Ovo je kraj drugog trimestra-27.nedelja! Treba se kretati pažljivo,ligamenti se opuštaju zbog pripreme za porođaj,težina je sve veća,te se treba paziti padova zbog poremećaja ravnoteže. Bolovi u leđima se nastavljaju,ali je moguća i pojava grčeva u nogama-najčešće noću. To se dešava zbog uvećanja materice i pritiska na krvne sudove,treba šetati,masirati listove i stopala.Ukoliko vas uhvati grč,pomerajte stopalo napred-nazad,istežite nogu(protežite se). Možete potražiti pomoć za obavljenje kućnih poslova,jer će vam ta vrsta pomoći biti potrebna u narednom perodu-naročito po porođaju. Sada možete početi da radite Kegelove vežbe,za jačanje mišića karličnog dna.
 • Dvadeset i osma nedelja trudnoće +

  Na početku trećeg trimestra beba ima oko 1000grama,dok je dugačka oko 37 cm. Tonus mišića se poboljšava,termoregulacioni sistem funkcioniše(centralni nervni sistem reguliše telesnu temperaturu).Beba može da trepće,trepavice štite njene oči od spoljnih faktora,ona vidi,te primećuje svetlost koja dolazi iz materice! Počinje treći trimestar,dakle poslednja tri meseca trudnoće! Grčevi u nogama,oticanje nogu,zamor,razdražljivost,loše varenje... Imaćete veću potrebu za tečnošću,dodaćete oko 5 kg,ali 3-3,5 će ići vašoj bebi! Sada može doći i do pojave pojačanog sekreta.Koristite pamučni donji veš i higjenske uloške,mada se treba obratiti lekaru i zbog mogućnosti gljivične infekcije u ovom periodu. Treba unositi dosta tečnosti sada,jer to sprečava opstipaciju(zatvor). Ukoliko imate više od 30 godina savetuje se test opterećenja na dijabetes(postoji gojaznost ili nasledni faktor ka dijabetesu). Ukoliko je test krvi iz prvog tromesečja ukazao da ste Rh negativni,možda ćete dobiti injekciju Rhogama (Rh imunoglobulina) koji će sprečiti vaše telo da proizvodi antitela koja mogu da napadnu krv bebe. Ako je beba Rh pozitivna, nakon porođaja primićete još jednu dozu, a ukoliko je Rh negativna, kao i vi - ova injekcija vam neće biti potrebna. Već sada možete početi da se raspitujuete za najboljeg pedijatra-u svojoj okolini,od ginekologa,prijatelj,jer će beba odmah po rođenju imati svoj prvi pregled kod pedijatra.
 • Dvadeset i deveta nedelja trudnoće +

  Beba raste i razvija se,tako da sad ima oko 1200gr,a dugačka je oko 38 cm. Unutrašnji organi su sve formiraniji,mozak se usavršava-te sada kontroliše disanje. Unošenje vitamina C,proteina,folne kiseline i gvožđa u ovom periodu je veoma značajno za bebin normalan razvoj. Ovog trimestra beba koristi oko 250 miligrama kalcijuma dnevno za jačanje kostiju. Beba je sve veća,tesno joj je u maminom stomaku,te vas šutira! Trudnica je sada teža za oko 12kg,grudni koš se širi kako bi napravio mesta plodu,t.j.bebi.Na taj način i pluća dobijaju više prostora. Zatvor i gorušica se nastavljaju,jer hormoni dovode do ovih pojava.Treba jesti češće i manje količine hrane bogate vlaknima i unosite dosta tečnosti! Moguća je pojava hemoroida,mada nestaju odmah nakon porođaja.Posavetujte se sa lekarom oko uzimanja terapije i tretmana. Pojava niskog krvnog pritiska je moguća od stalnog ležanja-vrtoglavica-ne ustajte naglo iz kreveta!Najpre iz ležećeg pređite u sedeći položaj,a zatim ustanite. Družite se sa mladim mamama i tatama-njihovi saveti biće vam dragoceni u narednom periodu. Možete napraviti i spisak neophodnih stvari i sitnica,nakon što se beba rodi.Sada imate dovoljno vremena da razmišljate o svemu,u tišini.
 • Trideseta nedelja trudnoće +

  Beba dostiže težinu oko 1200 do 1400 grama,dok je dužina sada oko 39 centimetara. Dlačice(lanugo) i nabori na koži se gube,dok kosica raste. Beba sada pliva u 700 ml plodove vode,ali kako raste plodova voda će se smanjivati. Vid kod bebe se razvija,mada po rođenju će najveći deo vremena držati zatvorene oči.Kada ih otvori videće samo predmete iz neposredne blizine. Većina bebe sada zauzme položaj glavom na dole i u tom položaju ostanu do porođaja. Zbog bolova u slabinskom delu moguća je nesanica,tako da treba iskoristiti svaki trenutak za odmor,bilo dnevni ili ne. Hormoni će učiniti da se osećate razdražljivo,emocionalno nestabilni.Potražite pomoć od lekara,jer jedna od deset žena pati od depresije u trudnoći.Velika briga oko porođaja,zdravlja i nege bebe,košmari vezani za porođaj i bebe,komplikacije,nervoza su pokazatelji početka depresije. Unosite i dalje dosta tečnsti,bez obzira što imate stalnu potrebu za mokrenjem(bešika je stisnuta). Takođe dolazi do opuštanja tetiva,te će se stopala povećati-možete nositi i veći broj obuće sada!
 • Trideset i prva nedelja trudnoće +

  Beba sada dobija na težini,dok je rast usporen.U ovoj nedelji ona je teška oko 1500 gr,a dugačka oko 40 cm.Ruke,noge i telo se popunjavaju. Aktivna je,pomera se stalno,te nećete moći da odmarate kao ranije-budiće vas njeni pokreti. Kada je u budnom stanju,bebini kapci su otvoreni,a zatvara ih kada spava.Ona sada može da pomera glavu i levo i desno.Pluća su potpuno razvijena u ovoj nedelji. Sada je moguće da osetite kontrakcije! To su tzv.Brakston Hiksove kontrakcije,koje su nepravilne i veoma kratko traju.Većina žena ih oseća u ovom trimestru.Takve kontrakcije nisu česte i nisu bolne. Ukoliko kontrakcije traju po minut i duže,učestale su u toku sat vremena,na dojkama se javlja kolostrum koji curi-znak je da je porođaj počeo!!! Obratite se odmah lekaru!Ukoliko se drugi put porađate,a i prvi ste ranije rodili-pre termina ili krvarite. Nabavite grudnjak za dojilje-bar broj veći od sadašnjeg,informišite se o dojenju i polako pripremajte spisak stvari neophodnih za bolnicu.Nemojte žuriti,već sve radite planski,organizovano i staloženo.
 • Trideset i druga nedelja trudnoće +

  Težina bebe je u ovoj nedelji 1600-1800 grama!Kao glavica kupusa!Ona je dugačka oko 41 cm,pluća su potpuno razvijena iovako rođena beba,jedino bi imala problem male Koža joj je roze boje,ima pravu kosu(ili je ćelava),ima nokte na rukama i nogama. Nabori na koži su potpuno nestali. Beba zauzima sve više mesta,tako da može doći do podizanja dijafragme,a samim tim i do osećaja nedostatka vazduha!Preporučuje se spavanje na visoko podignutom jastuku. Gorušica će takođe biti sve češća,te se preporučuju manji obroci,ali češći. Sada ćete dobiti oko 500 grama,u ovoj nedelji,ali će pola otići na bebu.Vodite računa o ishrani u ovom periodu! Ruke,noge i stoplala su vam sigurno otečeni,ali ako otekne i lice i gornji deo tela-odmah se obratite lekaru! Zbog rasta materice,bolovi u leđima su češći,zbog pritiska materice na okolne organe.Ukoliko primetite iznenadan,jak bol,obratite se lekaru-to može ukazivati na prevremeni porođaj. Sada već možete isplanirati odsustvo sa posla,ali i razmišljati o tome ko će vam pomoći u narednom periodu-kada beba dođe na svet.
 • Trideset i treća nedelja trudnoće +

  Vaša beba je sada teška oko 1900 grama,a dugačka oko 42 cm.Zbog prolaska kroz porođajni kanal,njene kosti lobanje nisu čvrste,mada je skelet u celini dosta ojačao. Kosti glave-lobanje će tek kasnije,u detinjstvu očvrsnuti i srasti. Beba će u ovoj nedelji zauzeti položaj glavom na dole,dok će ukoliko je blizanačka trudnoća u pitanju samo jedna beba zauzeti taj položaj. Beba je sve veća i aktivnija,te osećate šutiranje-laktovima i kolenima. Vaš pupak je sada drugačiji,čak može biti i izbačen. Zbog sve veće aktivnosti bebe i pritiska,težine sve teže se krećete i nalazite adekvatan položaj za odmor i spavanje. Sada je već došlo do velike promene u vašem fizičkom izgledu.Neke žene i njihovi partneri misle da su i dalje seksi,te upražnjavaju sex tokom trudnoće.Mada nije retka pojava da dođe do smanjenja libida kod žene,upravo iz navedenih razloga. Ovo stanje neće trajati zauvek,tako da će se vremenom stvari vratiti u normalu.
 • Trideset i četvrta nedelja trudnoće +

  U 34.nedelji beba je teška oko 2000 do 2300 grama,dugačka je oko 43 cm. Debljina tela bebe joj zapravo po rođenju pomaže u regulaciji telesne temperature. Koža bebe je roze i glatka,mozak se sve više razvija,a i pluća.Beba sada ima ritam spavanja i budnosti,diše,uči,sluša,sanja,oseća...Mazite stomak,pričajte joj,pevajte,pokažite joj puno ljubavi! Posteljica je skroz sazrela i počinje da stari.Ipak,ukoliko se beba rodi pre vremena-dakle u ovoj nedelji 99% šansi je da će sa njom biti sve u redu. Buduća mama sada oseća sve veči umor,zbog opterećenja,težine i aktivnosti bebe.Treba pronaći udoban položaj,što više odmarati-jer će vam energija i san biti neophodni za buduće događaje koji vas očekuju.Mnoge žene su iscrpljene,te u ovom perodu prestaju da rade. Moguća je pojava svraba na koži,koja je bezopasna,ali neprijatna,sa pojavom crvenila. Ukoliko vas svrbi, ne samo stomak i bedra postoji mogućnost problema u funkcionisanju jetre. Možete posetiti porodilište i upoznati se sa tamošnjim uslovima ili se raspitati o njemu. Sve važne telefonske brojeve čuvajte kraj sebe,u slučaju da beba želi ranije napolje.Isto važi i za neophodne stvari za porodilište.
 • Trideset i peta nedelja trudnoće +

  Beba je sve veća,te joj je sve tesnije u maminom stomaku! Sada ima oko 2500 grama,a dugačka je oko 44cm.Pluća su u potpunosti sazrela,bubrezi funkcionišu,kao i jetra.Bitno za ovaj period je dobijanje na kilaži,dakle beba će nedeljno dobijati 200-250 grama.Većina organa je potpuno razvijena.Zanimljivo je ba ukoliko biste bebi stavili prst u njenu šakicu-stisnula bi ga! Pupčana vrpca je dugačka oko 50cm,a široka 1-2 cm.Ona je sluzava,te može da se zaplete u čvor ili oko bebine glavice. Vaša okrugla materica gura ostale unutrašnje organe, zbog čega češće mokrite i imate gorušicu ili druge gastro poremećaje. Manji, a češći obroci će pomoći. Hormon trudnoće izaziva širenje karličnih zglobova kako bi pripremio vaše telo za porođaj. Bol u donjem delu leđa i grčevi u nogama su sada uobičajena pojava. Dobra masaža leđa i nogu od strane voljene osobe - najbolji je lek! I dalje možete da očekujete oticanje zglobova i prstiju, proširene vene i pojavu hemoroida. Pazite na ishranu (uzimajte hranu bogatu vitaminima i mineralima) i odmarajte se što više. Od sada pa nadalje kod lekara ćete verovatno ići svake nedelje. Na sledećem kontrolnom pregledu se (pored uobičajenog merenja krvnog pritiska i telesne težine) rade brisevi, određuju karlične mere, vrši kompletna kontrola urina, pregled dojki i akušerski pregled.
 • Trideset i šesta nedelja trudnoće +

  Težina bebe je sada oko 2700 grama,i dalje se meškolji,udarci su joj sada jači.Dugačka je oko 46cm,a dnevno dobija na kilaži oko 30grama. Obraščići bebe su okrugli,lice joj je glatko,dok je celo telo prekriveno belom masnom supstancom(vernix caseosa) -štiti bebinu kožu dok je u stomaku.Beba guta plodovu vodu,navedenu belu supstancu i ostale izlučevine,a od toga će se stvoriti mekonijum-prvi bebin izmet. Još jedna nedelja i beba ulazi u termin!Bebe rođene od 38 do 42.nedelje su rođene u terminu!Bebe rođene pre 37.nedelje su prevremeno rođene,dok su one rođene posle 42.nedelje preneseno rođene. Beba bi trebalo da je sada okrenuta glavom na dole.Placenta je već ostarela,tako da je to jedan od faktora koji utiču na početak porođaja. Kilaža je porasla za 11-14 kg,beba je sve niže-spušta se prema karlici.Samim tim je sve manji pritisak na dijafragmu,nema gorušice.Ipak,sada je donji deo pod pritiskom,te će vas mučiti gasovi,probadanja,bolovi,često mokrenje.Osećaj bebe nisko neke trudnice opisale su kao da nose kuglu za kuglanje! Sada je neophodno proveriti vaginalni bris na streptokoke grupe b,jer je moguće preneti je na bebu prilikom porođaja. Brakston-Hiksove kontrakcije biće sve češće-ipak,ako imate glavobolju,problem sa vidom,ne osećate bebu,otiče vam plodova voda,krvarite-odmah se javite lekaru!
 • Trideset i sedma nedelja trudnoće +

  U ovoj nedelji,vaša beba može na svet!Ona je "donošče"! Beba je sada teška 2700-2900gr,a dugačka oko 48cm.Dnevno dobija oko 14grama,ali je potpuno sposobna da živi van materice.Ukoliko se spremate za carski rez,obično se radi u 39-oj nedelji,mada i ranije ukoliko postoje razlozi za to. Dečaci progresivnije rastu od devojčica i teži su na rođenju. Beba obično ima kosu od1 do 3cm,mada se neke rađaju i potpuno ćelave. Boja kose ne mora biti kao vaša-nemojte se iznenaditi zbog toga. Sada se završio period mogućeg prevremenog porođaja.Sada možete očekivati trudove svakog časa. Brakston-Hiksove kontrakcije su učestalije-one su zapravo priprema za porođaj.Sada će vas lekar pregledati,da vidi koliko je omekšao grlić materice i da li je otvoren.Ukoliko počne blago krvavrenje-to je znak da ćete se za par dana poroditi.Ipak,ukoliko krvarite,javite se svom lekaru.Osetite li smanjenu bebinu aktivnost,obavezno se obratite ginekologu! U ovom periodu ćete sanjati često,bićete napeti,jer postajete ubrzo roditelj.Pokušajte da budete smireni,odspavajte i u toku dana-kad god možete-biće vam potrebna energija u narednim danima.
 • Trideset i osma nedelja trudnoće +

  Beba sada ima oko 3000 grama,dugačka je oko 49cm i brzo napreduje. Lekar može proceniti da li je spremna za izlazak,ali ne može nikada tačno odrediti njenu težinu. Boja očiju bebe na rođenju je obično plava,tek sa devet meseci možete videti pravu boju njenih očiju. Braon,crne i zelene oči imaju više pigmenta od plavih očiju.Pigment se povećava do 9.meseca kod bebe. Sada ćete osećati sve veću otečenost članaka i stopala,umor,bolove u kičmi,imaćete zatvor.Preporučuje se šetnja i kompot od suvih šljiva. Ukoliko imate jaku glavobolju,vrtoglavicu,muti vam se vid,jake bolove i ne osećate bebu da je aktivna-obavezno se obratite lekaru. Sada odmarajte što više.Jastuk ispod kolena,je idealan za odmaranje kičme.Čitajte o nezi novorođenčeta,opustite se i pripremite psihički za predstojeći najlepši događaj!
 • Trideset i deveta nedelja trudnoće +

  Beba je sada teška 3000-3250gr,a dugačka oko 50 cm. Hormoni su sada pojačani i moguće je da će ih poprimiti i vaša beba!Nemojte se iznenaditi ukoliko rodite dečaka i ima otečene grudi i iz njih curi mleko.To je pojava koja brzo nestaje po rođenju. Hormoni mogu prouzrokovati i otečenost bebinih genitalija. Spakujte torbu za porodilište sa svim neophodnim stvarima.Polako i bez žurbe,kako ne biste zaboravili nešto.Ne razmišljajte previše o porođaju,jer on sigruno neće izgledati onako kako ga vi zamišljate. Sada će vas lekar pregledati ginekološki kako bi utvrdio kakav je grlić materice,meriće vam pritisak i CTG zapis(srčani tonovi bebe). Pratite aktivnost bebe,ukoliko se umirila,odmah obavestite lekara,ukoliko primetite oticanje plodove vode-brzo ili polako-javite se lekaru. Ukoliko premašite termin,moguće je da će porođaj biti indukovan-ubrzan. Sredite bebinu sobu,adaptirajte kuhinju potrebama bebe-mestoo za flašice,sterilizator,grejač vode... Nabavite grudnjak za dojilje,jastučiće,mast(lanolin)za bradavice.
 • Četrdeseta nedelja trudnoće +

  Prosečna težina bebe je sada 3400grama,dugačka je oko 50cm. Ona sada ima sve razvijene i formirane organe,sposobna je za život napolju u potpunosti. Ima oko 70 razvijenih refleksa,kada uadhne vazdu prvi put pupčana vrpca će prestati da obavlja svoju funkciju,dok će se placenta sljuštiti sa zidova materice po izlasku bebe. Glava bebe je meka,kako bi lakše prošla kroz porođajni kanal,nekada je i konusna zbog pritiska kroz porođajni kanal.Takav oblik glave je privremen. 70% žena se porodi u ovoj nedelji!Mada nema sigurnog izračunavanja,jer se termin računa od prvog dana poslednje menstruacije. Sada će vas lekar pregedati-utvrditi kakav je grlić materice-koliko je otvoren,količinu plodove vode i na osnovu toga može vas uputit na carski rez ili indukovan porođaj.Porođaj izazvan indukcijom,obično se radi u 41. i 42.nedelji. Odmarajte što više,podignite noge i ne razmišljate o porođaju. Ubrzo ćete postati mama,a to je najdivniji osećaj na svetu za jednu ženu!
 • Četrdeset i prva nedelja trudnoće +

  Beba sad ima oko 3600gr,dugačka je oko 51 cm i nastavlja sa rastom. Zbog mogućih komplikacija lekar će vas verovatno uputiti u ovoj nedelji na indukovan porođaj.Dvai puta su veće šanse za carski rez ukoliko čekate.Ni za vas,ni za bebu nije dobro da ona duže ostane u materici-moguće su infekcije i teži prolazak bebe kroz porođajni kanal,jer ona sad sve više dobija na kilaži. Ostanite smireni i pribrani,iako nema znakova koji ukazuju na porođaj.Postoje metode mehaničkog otvaranja grlića,hormonskim delovanjem,a carski rez je još jedna solucija. Ukoliko ne osećate pokrete bebe ili osećate curenje-javite se obavezno lekaru. Opustite se,ne brinite zbog stalnih pitanja kakda ćete se poroditi,jer će i to proći. Pogledajte film,pročitajte knjigu,slušajte muziku.
 • 1

Pročitano 19908 puta Poslednji put izmenjeno nedelja, 12 oktobar 2014 08:46
Baby Boom Tim

Yes I think to myself... What a wonderful world.

Prijavljivanje/Registracija